Vinter i Branäs 2010

När allt är bra och gött ä dä att bra gött

7/1 10
Vi vaknar sent denna vackra men kalla morgon, varm grötfrukost och idag är det upp till bevis: skidåkning ty det har vi lovat.
Ibland gör man misstag man kan fundera på länge, hur kom det sig att vi inte tänkte på det? I morse begick vi ett sådant fatalt misstag: vi hade glömt att ta in pjäxorna under gårdagskvällen!! Det gör man bara inte, glömmer det alltså. Skorna som är en sådan viktig livlina och dessa får inte vara kalla och fuktiga från början. Här någonstans kom misstag nr 2: vi hade redan klätt på barnen långkalsonger, 4 tröjor, fleece och hela garderoben och nu fick de stå där och bara vänta medan skorna skulle bli varma. Gnäll , kiv och allmänt kaos innan vi fick ut hela packet ur bilen. Det hör liksom till storyn att den utskällning maken fick av undertecknad igår baserat på kylan gav effekt och för att visa sin fru sin oändliga kärlek grejade han till det så himla bra att termometern visade 28 grader inne i bilen.
släp och slit med alla skidor stavar hjälmar och familjemedlemmar bort mot backen och efter att vi gjort över med en förmögenhet i liftkort var vi så äntligen på väg mot toppen. MMMM härligt.
- det kliar i mitt huvud, jag fryser om mina fingrar, jag har hår innanför glasögonen, mamma, får jag inte leka med min kompis alls i dag...
Jag är så himla nöjd att jag är utrustad med mammastängavknappen och helt plötsligt är de vuxna i gondolen helt döva, mums!

Upp och ner, upp och ner, upp och ner, och upp igen. Dessa barn vi har är trots allt de bästa som finns, när de väl fått fart under skidorna är livet helt fantastiskt. Agnes testar prestandan på utrustningen genom att med hög hastighet åka rakt in i snow board guppen, något som såklart blir för svårt varpå skidan löser ut. Detta var första gången hon upplevde detta men tro mig, det lär inte bli den sista.
Hon ägnar sig numera åt ordlekar likt en mästare och hennes favorit grundar sig på en mössa flickorna fick av en kompis till maken. Det står Yamaha dekorativt framme på pannan så nu åker hon i backen och högljutt ropar: ja vill ha en yamaha...ja vill ha en yamaha.. 
Vår stora prinsessa väljer att ta det lite lugnare vilket är mycket skönt för mammahjärtat. Hon lider lite av att lillasyster fräser både fortare och galnare än hon kan men är ändå världens mest omtänksamma storasyrra. Den lilla pesten skall vara mycket glad så länge hon står ut!

Min terapi har lärt mig att leva i nuet så under några minuter tar jag mig tiden att blicka ut från fjället och jag undrar om inte utsikten från Branäsberget är det vackraste man kan uppleva. Att se ut över klarälvdalen en kall och solig vinterdag... det går inte att beskriva med ord hur sagolikt det är. Jag drar tio djupa andetag och innan kalluften drar tag i lungorna hinner jag tänka:
när allt är bra och gött ä dä att bra gött!
Salut

Kylan tar över

6/1 10
Det är kallt, väldigt kallt. Utetermometern visar -28 grader och inne i husbilen kämpar vi för att hålla värmen. Man ställer sig frågan: är det värt det? I nuläget beror nog svaret på vem du frågar. Ungarna spelar spel i sängen och njuter av att mamma och pappa finns inom en radie på 2 m2 medan jag och maken höjer värmen, kör på mer kräm i pannan samtidigt som vi håller tummarna för att allt håller. Man ser modiga läs urdumma, skidåkare som kämpar sig bort mot backen, vad är det som driver dem kan man undra? Vill de komma hem och säga: vi åkte skidor när det var nästan 30 grader kallt! Är det matcho? Jag tycker det är urbota korkat! Att gå och ducha är ett projekt jag har i dag... men jag väntar nog en stund till tror jag. I skrivande stund far en tanke genom huvudet: vill åka hem vill åka hem vill åka hem vill åka hem. Fåsse hur jag känner mig om en stund!
Återkommer .
22.00
att ´jag är gift med en dooer det visste jag sedan länge, men ibland behövs handlingskraft mer än någonsin. vid 17 tiden i dag efter att jag dödat hela elsystemet med en stöt från mitt finger gav jag upp, jag retirerade och skrek rakt ut: DET ÄR FÖR JÄVLA KALLT. Vad får jag för svar ok, jag fixar det! eh om han kan fixa det varför i helsike har han inte gjort så... Tog med tjejerna till århundradets längsta duch / bastutur och när vi kom åter till bilen var där behaglig sommarvärme inomhus. Vad har du gjort? Grejat lite....
Middag på restaurangen med tillhörande rödvin såklart, har precis inmundigats och nu far en annan tanke genom huvudet: jag vill stanna jag vill stanna jag vill stanna
Salut

tre mot en

5/1 -10

Diskussionen om huruvida turen till Branäs skulle bli av eller ej skulle så ske i Söndags. De hade lovat kallt väder och mot bakgrund av förra årets nyårsfirande i 27 minusgrader med efterföljande influensor var undertecknad inte helt säker på att vi skulle åka detta år.
35 sekunder efter familjerådet startad var det över: 3-1 blev slutresultatet. Tre för och en emot ( gissa vem som var emot ) Sagt och gjort, måndag morgon är bilen full med kläder, godis, vin, skidor, pulkor, bobar och såklart makens tävlingscykel. Att åka 9 meter husbil och en hel drös med ton på vintriga vägar är inte riktigt min grej och jag blundade flera gånger under den 17 mil långa sträckan. Maken gjorde ett fantastiskt jobb som vanligt och tog oss fram tryggt och säkert hela vägen fram till vår plats på campingen.
Fix don, plock och mys utgjorde måndagskvällen allt medan temperaturen utanför väggen sakta dök allt lägre och lägre och lägre...
Undertecknad vaknar under natten och inser den påtagliga värmen inne i bilen, 23 grader visar termometern härligt!
Varför jag vaknade? jo för att jag är utrustad med extrem känslig orosradar vilket innebär att jag är rädd för allt!  Tänk bara vad mycket som kan hända,  Bilen kan frysa sönder, gasolen kan explodera, barnen kan frysa ihjäl och på det stora hela kan faktiskt vad som helst inträffa..  När normen slutar vara norm och vi gör något utanför denna norm så går min radar igång. I hemmets lugna vrå och med vanliga förutsättningar är jag en rätt lugn människa men sen.. Inatt låg jag och funderade på symptomen på gasförgiftning vilka jag tror är kräkningar extrem huvudvärk, detta ledde i sin tur till att jag ligger vaken för att höra om någon spyr. gissa om livet är lätt? Varför utsätter jag då mig för norm som inte är norm kan man undra.... may i remaind you; 3-1...


Efter 8 bryt från den lilla pesten lyckas vi övertyga barnen om att när det är 24 grader kallt så är det inte lämpligt att åka slalom. Dagen går istället åt till 28 yatzyomgångar, 36 4 i rad, 17 tvprogram och en väldigt massa mys. Faktum är att ju kallare det blir utanför desto mysigare blir det inne... märkligt.
Under eftermiddagen slänger vi in den lilla på barnens after ski medan undertecknad får lite gott vin, allt medan maken sin vana trogen sätter sig på stålhästen och cyklar upp hela vägen till Branäsbergets topp. Att säga det högt känns nästan sinnessjukt så jag nöjer mig med att skriva om det.
Pulkaåkning o mer vin får avsluta denna kalla dag. vår stora prinsessa meddelar att hon minsann tänker räkna alla rödvinsglas vi dricker.. Hon lär få räkna långt om temperaturen fortsätter så här!

 I skrivande stund är vi tillsammans, känn på ordet... tillsammans! Det är ett bra ord det!
Salut

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

02.07 | 21:45

Oj ... kära nån , det var beröm som heter duga det ... ❤️ Vet inte riktigt vad jag ska svara nu... tack fina ni ❤️❤️

...
02.07 | 20:52

Vilken härlig krönika. "Hon är ju fenomenal på att skriva, rena Fröding" säger Lasse. Fortsätt och ha det riktigt semestrigt och härligt.
Kramar/Lasse och Ninna

...
15.07 | 20:31

Underbart att läsa om era äventyr. Fortsätt att ha det riktigt bra och njut av tillvaron och varandra. Stor kram från Ninna

...
04.07 | 09:31

Kram tebax ❤️

...
Du gillar den här sidan